Czeski import żywności z Polski w I kw. 2017 r.

Polska była w I kw. br. drugim (po Niemczech) największym dostawcą żywności na rynek czeski, odpowiadając za 15,67% czeskiego importu w tej kategorii.

Wg wstępnych danych Czeskiego Urzędu Statystycznego, wartość czeskiego importu z Polski w grupie żywności i zwierząt żywych w I kwartale 2017 r., w stosunku do roku poprzedniego, spadła o 23,0% i wyniosła 248,9 mln EUR.

Największy udział w czeskim imporcie z naszego kraju miało w tym okresie mięso i wyroby mięsne (27,0%), wyroby mleczne i jaja (15,4%), warzywa i owoce (12,4%), zboża i wyroby ze zbóż (12,2%), pozostałe wyroby spożywcze i przyprawy (11,1%; prawie połowę stanowiły w tej kategorii dania gotowe) oraz kawa, herbata, kakao, przyprawy korzenne i wyroby z nich (11,0%).

Najniższy udział miały zwierzęta żywe (0,2%), cukier wraz z wyrobami z cukru i miodu (1,9%) oraz ryby i owoce morza (3,4%).Jak wynika z tabeli poniżej, wzrost wartości importu z Polski - w porównaniu do roku poprzedniego - odnotowano w przypadku pozostałych wyrobów spożywczych i przypraw (o 21,6%), warzyw i owoców (o 6,1%) oraz ryb i owoców morza (o 3,4%).

Największy procentowy spadek wartości importu odnotowano w przypadku cukru, wyrobów z cukru i miodu (o 70,4%), kawy, herbaty, kakao, przypraw korzennych i wyrobów z nich (o 70,3%) oraz zwierząt żywych (o 37,7%).

W czeskim imporcie mięsa i wyrobów mięsnych z Polski, wzrost odnotowano w imporcie mięsa wołowego (o 4,5%), zaś spadek w imporcie mięsa wieprzowego (o 12,2%) i drobiowego (o 3,0%). Mimo spadku, mięso drobiowe pozostało najważniejszym importowanym rodzajem produktu mięsnego, stanowiąc 45% tej kategorii.

W grupie wyrobów mlecznych i jaj wzrost odnotowano w imporcie masła i pozostałych tłuszczów mlecznych (o 6,3%) oraz mleka i śmietany (o 6,0%), zaś spadek w imporcie jaj (o 28,9%) oraz serów i twarogów (o 3,2%). Sery i twarogi utrzymały pozycję najważniejszych importowanych z Polski wyrobów mlecznych (43% wartości importu w tej kategorii).

W imporcie warzyw i owoców główną pozycją były warzywa świeże, chłodzone i mrożone (38% wartości całej kategorii, wzrost o 8,5% r/r), a w dalszej kolejności warzywa konserwowe i przetworzone (spadek o 9,0%), owoce i orzechy nieoleiste świeże lub suszone (wzrost o 0,4%), owoce konserwowe i przetworzone (wzrost o 35,8%) oraz soki owocowe i warzywne (spadek o 0,5%).

Opracowanie: WPHI w Pradze na podstawie danych Czeskiego Urzędu Statystycznego.